Cologne Fine Art: artistiek lichtpunt in november

Voordat de feestelijke decembermaand de agenda vult, vindt net over de grens in Duitsland de internationale Cologne Fine Art (COFA) plaats. Op loopafstand van het sfeervolle stadscentrum met de gotische Dom en toonaangevende musea, presenteert deze Keulse topbeurs van 23 t/m 26 november gerenommeerde galeries en kunsthandelaren. Op de vaste standplaats Koelnmesse kan de ware liefhebber zich in rust tegoed doen aan beeldende kunst, antiek en design, artefacten en zelfs haute couture.

 

Compleet verzamelspectrum

De internationale kunst- en antiekbeurs Cologne Fine Art vindt ieder jaar eind november plaats. Een breed spectrum aan kunstdisciplines dat de hele tijdslijn van de kunstgeschiedenis omvat, is vier dagen lang in een prettig ruime en lichte setting te bewonderen. Handelaren uit diverse Europese landen bieden in deze tijdelijke Wunderkammer kwalitatief hoogwaardige en streng gekeurde kunstwerken aan. Omdat Cologne Fine Art in Nederland nog wat minder bekend is valt er nog veel te ontdekken. Naast de wereldberoemde beeldende kunst van het expressionisme, Zero en de romantiek, is de categorie kunstnijverheid even rijk vertegenwoordigd. Van Middeleeuwse kunstobjecten, Rococo-antiek tot Bauhaus-designstijliconen alsook zilver, sieraden en haute couture, het is er allemaal. Archeologische en tribale artefacten maken het aanbod compleet.

Gillis van Tilborgh: Een jonge hoornblazer. Floris van Wanroij Fine Art, Dommelen

Gillis van Tilborgh: Een jonge hoornblazer. Floris van Wanroij Fine Art, Dommelen

Gottesmutter von Wladimir, Russland, 17. Jh., 31 x 27 cm. Courtesy: Brenske Gallery, München

Stand: Schwarzer, Halle 11.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herren – Aufsatzschreibtisch, Nussbaum massiv und furniert, mit reichen Intarsien und Ornamentierungen, Gründerzeit / Karlsruhe um 1880. Werkstatt für Marketerie: Heinrich Maybach, Bruder vom Autokonstrukteur Wilhelm Maybach, B 130 cm, T 61 cm (aufgeklappt: 80 cm), H 150 cm. Courtesy: Georg Britsch Kunsthandel, Bad Schussenried

Thuis over de grens

De Nederlander Floris van Wanroij maakt zijn opwachting met onder andere een aandoenlijk schilderij van een jonge hoornblazer door Gillis van Tilborgh (1625-1678) en serene sculpturen uit de Middeleeuwen. Volgens Van Wanroij is deelname aan COFA een must: “Keulen en omgeving is altijd een belangrijk artistiek en cultureel centrum geweest, met meerdere vermaarde musea en erfgoedinstellingen van wereldniveau. Het is bovendien cultureel erg verwant aan ons eigen cultureel erfgoed.”  

 

Voor ieder budget

Beginnende verzamelaars en degenen met een beperkt budget kunnen op Cologne Fine Art ook uitstekend terecht in de Young Collectors Room. Handelaren van de beurs tonen er een object van maximaal €5.000,-. Hier kun je uitgebreid kennis opdoen over het getoonde, en de ruimte ervaren als plek van ontmoeting en uitwisseling. Speciale art talks en gespecialiseerd advies bieden nog meer inzicht in de kunstwereld.

 

 

Emile Bernard, Le jardin public à Mayenne, 1886, Öl auf Leinwand , 38 x 46,3 cm. © VG Bild-Kunst, Bonn 2016. Courtesy: Maier & Co. Fine Art, Stuttgart

Kennis en bolides

Kennis van een andere aard wordt op het aangrenzende Exponatec geboden, dé internationale vakbeurs voor conservatoren, restaurateurs en gepassioneerde verzamelaars. Voor bezoekers van Cologne Fine Art is deze vakbeurs vrij toegankelijk. De focus van deze editie ligt op de toekomst van het tentoonstellen. Voor de liefhebber van vintage automobielen biedt de eerste Keulse editie van de autobeurs Retro Classics (Koelnmesse, 24 t/m 26 november) alles wat het verzamelaarshart begeert. Met een combiticket krijgt de bezoeker toegang tot drie unieke evenementen die naadloos op elkaar aansluiten.

 

COFA – Cologne Fine Art – 23 t/m 26 november 2017

23 t/m 25 november, open van 11.00-19.00 uur; 26 november open van 11.00-18.00 uur

Koelnmesse, Messeplatz 1, Hal 11.1, Keulen, Duitsland

www.colognefineart.de

 

Dagticket COFA: € 17

Combiticket COFA/RCC: €25

 

 

 

 

 

[002] Gillis van Tilborgh: Een jonge hoornblazer. Floris van Wanroij Fine Art, Dommelen

 

[003] Rechthoekig houten kist met ijzeren beslag, Spaans of Frans, tweede helft 15de eeuw. Floris van Wanroij Fine Art, Dommelen

 

[001] Anna te Drieën, Mechelen, ca. 1510/20. Floris van Wanroij Fine Art, Dommelen