New Realities

Photography in the 19th Century

> Wereldberoemde foto’s uit de collectie van het Rijksmuseum

> Met topwerken van wereldberoemde fotografen als Eadweard Muybridge, Charles Marville, William Henry Fox Talbo

> Tentoonstelling Rijksmuseum Amsterdam van 16 juni – 17 september 2017

Persbericht

De uitvinding van de fotografie in 1839 leidde tot een ware revolutie in de beeldcultuur: met fotografie werd de moderne wereld gecreëerd en in beeld gebracht. Voor het eerst kon de wereld in al haar facetten worden vastgelegd en ontsloten. Fotografie veroverde overal haar plaats: in de wetenschap, de kunsten, het dagelijks leven en in de verslaglegging van wat er in de wereld gebeurde.
Met een selectie van ruim 300 foto’s uit de grote en belangrijke collectie van het Rijksmuseum geeft New Realities een indrukwekkend overzicht van de internationale ontwikkeling van de fotografie. Belangrijke hoogtepunten zijn de vroegste reisfoto’s, bewegingsstudies van Eadweard Muybridge, voorbeelden van reclamefotografie, portretten, scènes uit het dagelijks leven, de vroegste foto uit Suriname en verbazingwekkende opnamen die gemaakt werden door microscoop en telescoop.

 

Robert Macpherson, View on Rome from Monte Pincio, 1860-1863

Robert Macpherson, View on Rome from Monte Pincio, 1860-1863

George Hendrik Breitner, Marie Jordan naakt op de rug gezien, 1890

George Hendrik Breitner, Marie Jordan naakt op de rug gezien, 1890

Programma naast tentoonstelling Rijksmuseum:

Vogue Art Special met Mario Testino

Modefotograaf Mario Testino toont in een speciale kunstbijlage van Vogue zijn favoriete foto’s uit de tentoonstelling New Realities. Fotografie in de 19de eeuw. Als gasthoofdredacteur vertelt Testino op persoonlijke wijze hoe hij als jongen in de greep raakte van de kunsten. Aan de hand van foto’s uit de Rijksmuseumcollectie, moderne fotografie en eigen werk, laat hij zien waar hij tot op de dag van vandaag zijn inspiratie vandaan haalt. De Art Special is bijgesloten bij het zomernummer van Vogue, dat vanaf 22 juni in de winkel ligt.

Lezing Ramsey Nasr, Koos Breukel en Hans Rooseboom | 25 juni 2017
De lezing Fotografie in de 19de eeuw brengt die 19de-eeuwse fotografie dichterbij door de blik van foto-fanaten Ramsey Nasr, topfotograaf Koos Breukel en de conservator van de tentoonstelling Hans Rooseboom.

New Realities

Photography in the 19th Century
red./eds.: Mattie Boom, Hans Rooseboom auteurs/authors: Saskia Asser, Steven F. Joseph, Mattie Boom, Hans Rooseboom, Martin Jürgens
€ 39,95
ISBN 9789462083486

Verschijnt 17 juni 2017
Engels | hardcover | 340 p | 23 x 29 cm | design: Irma Boom
nai010 uitgevers i.s.m. Rijksmuseum
Voor de aanvraag van een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Anja Romar, pr/marketing nai010 uitgevers: 010-2010132 of press@nai010.com